Een uitgeleefde woonwijk aan de rand van het dorp wordt gesloopt. Het terrein wordt volledig onthard, enkel een aantal beeldbepalende bomen en de randweg blijven behouden en ingezet in het nieuwe concept. Waar de auto en de garages eerst een centrale plek innamen op de site, worden ze nu naar de randen teruggedrongen. Het vrijgekomen binnengebied is volledig autovrij en wordt omgevormd tot een grote collectieve tuin.
In deze tuin, de ‘groene long’ van de wijk, start het zoeken naar een evenwicht tussen minimale ruimtelijke impact en maximaal woonrendement. Zo ontstonden bouwveldjes met telkens een ensemble van 4 woningen, waarin ook de private tuinen zijn vervat. Deze identieke ‘stempels’ worden zeven keer, met wisselende oriëntaties, toegepast. Tussen deze stempels ontstaan informele wandel- en fietsroutes, waarvan sommige verder aantakken op bestaande zachte verbindingen met de omringende woonwijk.
Door de stempels afwisselend te roteren of te spiegelen ontstaat een schijnbaar organisch geheel, wat versterkt wordt door het wisselend beeld van frontale spitsgevels en schuine dakvlakken. Ondanks de collectieve woonvorm van het ensemble blijven de wooneenheden zo een zekere individualiteit en huiselijkheid behouden.
Het ensemble van 4 woningen is opgevat als één grote villa, die is opgebouwd als gestapelde halfopen woningen. Elke helft bestaat uit een gelijkvloerse éénslaapkamerwoning, met hierboven een duplexwoning met 2 slaapkamers. Elke woning heeft zijn eigen voordeur op maaiveldniveau en een eigen tuintje met fietsenberging. De duplexwoning heeft bijkomend nog een groot terras dat uitkijkt op zowel de private zijtuin als de collectieve voortuin.
Gelijkvloers
Verdieping 1
Verdieping 2
Programma: Masterplan en architectuur sociale nieuwbouwwijk met 28 gestapelde wooneenheden | Locatie: Slakkenstraat, Lanklaar (Dilsen-Stokkem) | Opdrachtgever: WiL (Maaslands Huis) | Ontwerp-oplevering: 2020-2026 | Status: Uitvoeringsontwerp, in aanbesteding | Samenwerking: De Gouden Liniaal Architecten (masterplan-architectuur), Antea Group (landschap-infrastructuur) | Team DGLA: Julie Linsen, Robbe De Geyndt, Sofie Rastelli, Raf Snoekx