Openluchtmuseum Bokrijk is onder het label BKRK – ‘bokrijk brandmerkt’ bezig met een vernieuwingsproces waarbij het de hedendaagse relevantie van het vakmanschap wil aantonen en ondersteunen. In de Speelschuur – oorspronkelijk een 18e-eeuwse graanschuur uit Mol – tekenden De Gouden Liniaal en vormgeefster Linde Hermans een eigentijdse architectuur en vormgeving uit voor de beleving van het spelerfgoed. De omgeving rondom de schuur werd opengewerkt en meer betrokken bij het museum, de aanpassingen aan de schuur zelf zijn zodanig ontworpen dat ze het bestaande gebouw niet aantasten maar net de aandacht vestigen op de bestaande (hout)structuur.
In de vormgeving van de spelmeubels voeren natuurlijke materialen als hout (eik) en leder de boventoon. Het aanbod van volkssporten als kegelen, beugelen, of krulbollen is verhoogd en uitgebreid met kinder- en herbergspelen. Nieuwe technieken actualiseren de spelbeleving: het koppelen van een stappenteller aan het steltlopen, het projecteren van de snelheid van een sjoelschijf, de eigen trekkracht vergelijken met paardenkracht of armworstelen,… Blikvanger en metafoor voor spel en beweging is de knikkerbaan naar model van een Rube Goldbergmachine. De inhoudelijke conceptontwikkeling verliep in samenwerking met het Sportimonium, VlaS (Vlaamse Traditionele Sporten) en het Speelgoedmuseum Mechelen. Het meubilair zelf werd in nauwe samenwerking met de eigen schrijnwerkerij van het Domein uitgevoerd.
Programma: Herinrichting van de volkssportenschuur en directe buitenomgeving | Locatie: Openluchtmuseum Bokrijk, Genk | Opdrachtgever: vzw Het Domein Bokrijk | Samenwerking: De Gouden Liniaal Architecten – Studio Linde Hermans | Ontwerp-oplevering: 2015-2016 | Bouwkost: 280.000 euro excl. btw | Fotografie: Luc Daelemans | Team DGLA: Jan Thys, Kristof Benaets