De stad Bilzen schreef een verkoopsprocedure (met ontwerpwedstrijd) uit voor een site aan de rand van de stad. We ontwierpen 3 woonensembles die elk een eigen relatie aangaan met het landschap: een holle weg, een bos, een veld. Tegelijk richten ze zich samen naar een collectieve binnentuin. Centraal in deze tuin ondersteunt een buurtpaviljoen de sociale interactie tussen de bewoners. Er ging bijzondere aandacht naar betaalbare woonvormen en alternatieve vermarktingsstrategieën.
We zetten maximaal in op een fijne woonbuurt. Het collectieve binnengebied wordt gevrijwaard van verkeer en wordt volledig ingericht als een woonlandschap. Het wordt een doorwaadbaar binnengebied dat het bosje in het noorden, de velden in het westen, de nieuwe ontsluiting en de holle weg met elkaar verbindt. We bouwen telkens aan de rand, met de voeten in het landschap, én maken zo een leesbaar front. Bewoners en bezoekers ontmoeten elkaar binnenin, in de collectieve tuin(en).
De bouwvelden zijn niet gesloten. Ze behouden een porositeit waardoor zichten van en naar het landschap gevrijwaard blijven. Ter hoogte van de Spelverstraat is er plaats voor wat flinkere volumes die de straat afbakenen en die soms een glimps toelaten tot in de collectieve
tuin. In het noorden zet een gebouw zich rug aan rug met het bosje, en begeleidt zo de buurtweg richting de velden. In het westen verfijnen we de korrel en ontstaan er mooie perspectieven richting de velden.
We zetten in op een zo autoluw mogelijk buurschap. Vlakbij de Spelverstraat wordt het verkeer afgewikkeld en ondergronds geleid. In het zuiden komt een nieuwe ontsluiting voor de bezoekers en ze parkeren aan de rand van de site. Van hieruit kan je de autovrije collectieve hof betreden. Fietsers- en voetgangers hebben van overal toegang via een uitgebreid netwerk van paden. We ontwerpen zo een veilig en geborgen erf waar kinderen zonder gevaar en naar hartenlust kunnen ravotten.
Zicht vanuit de collectieve binnentuin naar ‘wonen aan het bos’
Zicht vanuit de collectieve binnentuin naar de twee volumes van ‘wonen aan het veld’.
Het inrichtingsplan definieert niet alleen de open ruimte, maar ook hoe er gewoond wordt. We onderscheiden drie plekken met een sterke eigen identiteit: wonen aan de holle weg (rechts), wonen aan het bos (boven) en wonen aan het veld (links).
Snede door ‘wonen aan het bos’ met links het binnengebied en rechts het bos.
Programma: Masterplan en nieuwbouw van 76 wooneenheden | Locatie: Tabaartstraat, Bilzen | Opdrachtgever: Van Roey Vastgoed | Ontwerp: 2022 | Status: wedstrijd, 2e prijs | Samenwerking: De Gouden Liniaal Architecten – Plus Office Architects – Kollektif Landscape | Oppervlakte: ca. 9.500 m² | Renderings: Infunctievan | Team DGLA: Robbe De Geyndt, Raf Snoekx, Jan Thys