In het dorpscentrum van Diepenbeek werd een gebied van ca. 7000 m² vrijgemaakt om met een mix van wonen en culturele infrastructuur een nieuwe impuls te geven aan de stedelijke dynamiek. Een nieuw ontworpen autovrij binnenplein, opgedeeld in een publiek evenementenplein en een semi-publiek woonplein, is via verschillende doorsteken en toegangen aan het dorpsweefsel verankerd.
Het nieuwe gemeenschapscentrum moet de katalysator van de site worden en is bij uitstek een laagdrempelig gebouw. Het probeert in één beweging de bestaande gebouwen op de site (een theaterzaal en kapelanijen) mee op te nemen in een functionele logica. Het voegt aan deze gebouwen een derde volume – de polyvalente zaal – toe om zo een waaier van gebouwen te vormen waartussen zich telkens de (semi-)publieke ruimtes (foyer, café, tentoonstellingsruimte, binnenplein) bevinden, elk met een verschillende graad van doorwaadbaarheid en transparantie.
Intern worden alle verschillende activiteiten, functies en gebruikers georganiseerd rondom het massieve, gesloten volume van de bestaande theaterzaal en zodanig geschakeld dat ze onderlinge interactie kunnen genereren. Door de uitgesproken transparantie van de meest publieke delen wordt er een sterke visuele en functionele relatie gelegd tussen de publieke buitenruimte en de interne werking. De massieve baksteenarchitectuur van de polyvalente zaal zoekt daarentegen aansluiting met de bestaande theaterzaal en de woningen aan de straatzijde.
Het ontmoetingscentrum heeft meerdere gezichten. Aan de doorsteek naar de markt markeert een uitnodigend gebaar de inkom naar de foyer en cafetaria. Aan het nieuwe binnenplein wordt door een uitsnede in het bakstenen volume een buitenpodium gemaakt.
Het ontmoetingscentrum komt te liggen aan een nieuw ontworpen binnengebied, waarop ook de bestaande bibliotheek en de kapelanijen uitgeven, en waarrond ook nieuwe woningen werden gebouwd.
Aan de zijde van de Varkensmarkt wordt de logistiek georganiseerd: toeleveringen, afvalberging, nooduitgangen en dienstingangen. Bovenop het publieke gedeelte bevinden zich nog twee appartementen.
De publieke ruimtes worden als multifunctionele ruimtes ontworpen en kunnen op eenvoudige manier (met vouwwanden of grote schuifpanelen) in kleinere ruimtes worden verdeeld, dan wel samengevoegd met aanpalende gangen of foyers.
De gangen en foyers zijn hierbij overmaats opgevat en zijn daardoor niet louter circulatieruimte: het worden zones voor gedeeld gebruik, die soms bij de ene, soms bij de andere ruimte gaan horen. Hiermee worden kruisbestuivingen gestimuleerd tussen de verschillende activiteiten (dans, expo, theater, workshop, debatten,…) die in de gebouwen plaatsvinden.
Het podium van de polyvalente zaal kan aan de achterzijde ook opengezet worden naar het nieuwe plein.
Vanuit de foyer leidt een houten trap naar de polyvalente ruimtes op de verdieping.
Het nieuwe gemeenschapscentrum moet de katalysator van de site worden
Programma: Verbouwing theaterzaal – nieuwbouw polyvalente zaal met foyer, cafetaria en vergaderzalen | Locatie: Servaasplein Diepenbeek | Opdrachtgever: Autonoom Gemeentebedrijf Diepenbeek | Private partner: DMI Vastgoed NV | Ontwerp-oplevering: 2009-2015 | Oppervlakte: 3.108 m² | Bouwkost: 3.750.993 euro excl. btw | Fotografie: Dennis De Smet | Team DGLA: Jan Thys, Manu Gelders, Mannfred Benditz