De woning is te klein geworden voor een gezin met kinderen en heeft dringend nood aan een grondige opsmuk. De hoge garage en de zolderverdieping werden enkel gebruikt als bergruimtes maar hadden veel potentieel. In het nieuwe plan worden beide verdiepen daarom ten volle ingezet als deel van de woning.
De leefruimtes worden o.w.v. de compacte footprint en de wens tot behoud van een garage gespreid over de twee onderste verdiepen. Op het gelijkvloers wordt achteraan een nieuwe leefkeuken voorzien met erboven een polyvalente tuinkamer. Beide ruimtes worden sterk gekoppeld aan de stadstuin via een volledig beglaasde achtergevel. De gevel wordt ontdubbeld: een stalen buitenstructuur in lijn van de rechterbuur (en vroegere achterbouwlijn), en een thermische gevelschil 1m terugliggend. De twee leefruimtes aan tuinzijde staan ook ruimtelijk in contact met elkaar d.m.v. een vide over de volledige breedte van de woning. De lichtstraat erboven zorgt voor daglicht in het hart van de rijwoning.
De constructie van de nieuwe achterbouw is anders opgevat dan de hoofdwoning en hanteert het ruwbouw-afbouwprincipe. Zichtbare metselwerkmuren dragen zichtbare houten balkenlagen en geven de achterbouw een andere sfeer en uitstraling mee dan de hoofdwoning. De transparantie en openheid van de bronskleurige achtergevel zet dit extra in de verf. De vloerafwerkingen van de verschillende ruimtes genereren per zone een eigen uitgesproken sfeer die verwijst naar de originele tijdsgeest. De lichte eiken traphal en de detaillering van de vaste kastenwanden werkt als verbindend element tussen de verschillende ruimtes.
Het originele stalen hekwerk aan de garagepoort en voordeur werd opgeknapt en teruggeplaatst.
De woning bestond voor de verbouwing uit allemaal donkere kamertjes zonder enige connectie met de tuin. Het rijhuis is verbouwd tot een luchtige en vooral lichte woning met een doordachte nieuwe achterbouw
Om zoveel mogelijk daglicht in de rijwoning te trekken en de connectie met de stadstuin te versterken, maken we de achtergevel volledig in glas. De structuur wordt ontdubbeld en genereert privacy, zorgt voor zonwering op beide verdiepen, doet dienst als structuur voor klimplanten en biedt plaats aan een klein terrasje op verdieping als verlengde van de tuinkamer.
De leefkeuken op het gelijkvloers, grenzend aan de stadstuin, is het hart van de woning. Een lang laag keukenmeubel maakt deze kamer zo flexibel mogelijk en laat centraal ruimte voor een grote eettafel.
Tussen het gelijkvloers en de verdieping, beide woonverdiepen, bevindt zich een vide die het daglicht dat via de lichtstraat binnenkomt naar beneden trekt. De vide is voorzien van een speelse hangmat.
Op het eerste verdiep voorzien we in de achterbouw een polyvalente tuinkamer; Een gezellige lees-, speel- en/of werkkamer onder een lichthellend houten dak met uitzicht over de achterliggende groene tuinen van het bouwblok.
Op de zolderverdieping fungeren twee ruime dakkapellen, één in ieder dakvlak, als lichthappers die tegelijk ook extra ruimte onder het dak voor de kinderkamers genereren.
Programma: Het verbouwen van een gesloten eengezinswoning | Locatie: Paters Adonsstraat, Hasselt | Opdrachtgever: particulier | Ontwerp-oplevering: 2018-2020 | Fotografie: Kristof Mariën